Je mist een stofje in je hoofd?
Al jarenlang wordt ons geleerd dat onze gedachten en emoties en gedragingen worden beïnvloed door biologische, psychische en sociale aspecten.
De neurotransmitters theorie speelt al sinds 1950 een belangrijke rol in de diagnostiek bij mentale stoornissen.
En op deze manier wordt er ook een diagnose gesteld.
Je krijgt eerst een intake waarbij er vragen worden gesteld over je symptomen. Maar ook over je verleden, traumatische gebeurtenissen, ziekten in de familiegeschiedenis, je eigen medische geschiedenis, relaties, werk, en omgeving zodat er een beeld wordt verkregen over je leven en om te zien waar jou klachten dan vandaan komen.
Aan de hand daarvan wordt er in de DSM gekeken om te kijken of jou klachten ergens in een plaatje passen en er dan een diagnose gesteld kan worden. Verder staat er niets in de DSM over de behandeling die daarbij hoort.
De behandeling wordt opgesteld aan de hand van jou klachten en je verhaal.
En dan volgt meestal medicatie en een vorm van therapie. Welke klachten er dan ook zijn, het gehoord, gezien en begrepen worden is dan al zeer waardevol en behulpzaam. Maar waar de klachten precies vandaan komen is toch een beetje gissen.
Er wordt gesproken over neurotransmitters die uit balans zijn. En deze worden dan aangevuld met medicatie. De neurotransmitters zijn uit balans door een bepaalde ervaring of door langdurige stress. En ieder persoon is anders in de gevoeligheid voor de stress maar ook in de hoeveelheid neurotransmitters. Toch kunnen we die neurotransmitters niet meten, het brein heeft namelijk zijn eigen circulaire systeem, maar hopen we dat dit de goede behandeling is.
En medicatie kan heel helpend zijn. Maar heeft ook vaak bijwerkingen zoals vervlakking, moeheid, overmatig zweten, obesitas, hart en vaatziekten, diabetes type 2.
De rol van neurotransmitters is groot en dat beinvloed ons psychisch welbevinden. Maar wat als we terug gaan naar de échte oorzaak van het uit balans raken van neurotransmitters.
Er is een verdubbeling gaande in chronische ziekten, maar ook in mentale stoornissen. En dat is geen toevalligheid.
Zij hebben een groot gemeenschappelijke oorzaak, namelijk; laaggradige ontstekingen, oxidatieve stress en insulineresistentie.
Het is normaal om oxidatieve stress en laaggradige ontstekingen te hebben, want dat zet je immuunsysteem aan.
Maar ons voedingspatroon met veel bewerkt voedsel veroorzaakt ook laaggradige ontstekingen, oxidatieve stress en insulineresistentie.
Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat bewerkt voedsel onze neurotransmitters uit balans brengt. Onze cellen hebben goede voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Waarom zou dat voor onze hersencellen anders zijn?
Neurotransmitters worden uit goede voeding gemaakt en een gezond darmmicrobioom.
Wat we eten heeft een groot effect op onze breingezondheid, het functioneren van onze hersenen, stresshormonen en onze breinenergie.