7 stappen voor breingezondheid

7 strategieën om jou breingezondheid te optimaliseren

Icon apple

Voeding

Een effectief voedingsplan afgestemd op jou behoefte is van grote waarde om het lichaam en de hersenen optimaal te ondersteunen. Het zorgt voor meer breinenergie en helpt om mentale en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Het zorgt voor vermindering van ontstekingen, goede ontgifting, betere doorbloeding, verlagen van bloeddruk en cholesterol en het verbetert je metabolisme. (Metabolisme is een belangrijke taak van je lichaam die er voor zorgt dat voedingsstoffen en andere belangrijke stoffen worden omgezet in energie. Zo kunnen er herstelprocessen plaatsvinden. Met behulp van metabole voedingstherapie wordt het metabolisme weer hersteld.

Icon excersise

Bewegen

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om de conditie en energie van de hersenen op peil te houden. Bewegen verhoogt de doorbloeding in het brein en zorgt er voor dat er geluksstofjes en BDNF aangemaakt wordt. BDNF speelt een belangrijke rol bij de vorming van nieuwe synapsen. Dit proces van synaptische plasticiteit is van belang voor leerprocessen en een goed functionerend geheugen. De hippocampus, een hersendeel betrokken bij de vorming van het langetermijngeheugen, vertoont vaak krimp bij geheugenstoornissen en dementie.

Icon sleep

Slaap

In je slaap wordt er een grote schoonmaak gehouden in het brein. Gifstoffen worden verwijdert als ook amyloïd-beta. Tijdens je slaap krimpen de hersenen om zo ruimte te creeren voor je hersenvocht zodat schoonmaak en herstel processen kunnen plaatsvinden. Goede slaap verhoogt je metabolisme, vermindert ontstekingen en het reguleert je immuunsysteem. Goede slaaphyiëne waarbij je elke nacht 7 tot 8 uur slaapt is zeer belangrijk.

Icon stress

Stress

Druk, druk, druk. Heb je te weinig tijd of wil je gewoon te veel doen in de tijd die je hebt? Stressmanagement is zeer belangrijk. Langdurige chronische stress kan een belangrijke bijdrage leveren aan een verstoring van het metabolisme met als gevolg psychische en cognitieve stoornissen. Het is belangrijk met stress om te kunnen gaan en gewoonten te maken van dingen als zelfzorg, goede slaap, bewegen, niet te veel plannen, vermijden van multitasken en te veel gebruik te maken van technologie.

Icon brains

Hersengymnastiek

Hersenen kunnen ons hele leven nieuwe verbindingen en neuronen maken. Daarvoor hebben ze wel uitdaging nodig. Sociaal actief blijven helpt daarbij. Evenals een doel in je leven hebben waar je voor wilt gaan, en nieuwe dingen leren. Maar ook muziek luisteren en dansen zorgen voor nieuwe verbindingen. Daag je hersenen dus uit. Een andere manier is om hersentraining te doen. Op internet zijn meerdere uitdagende trainingen te vinden

Icon apple

Ontgiften

Gifstoffen hebben een grote invloed op lichaam en op het brein. Het vermijden van gifstoffen is daarom superbelangrijk om je hersenen gezond te houden. Een heel belangrijk voorbeeld zijn schimmels in huis. Zij zorgen voor cognitieve achteruitgang. Let dus op de lucht die je inademt, welk voedsel je eet, toiletartikelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen je gebruikt. Zorg dat die zo gifvrij mogelijk zijn. Maar ook amalgaanvullingen welke kwik bevatten, en de mondgezondheid is zeer belangrijk. Een goede mondgezondheid verkleint de kans op cognitieve achteruitgang aanzienlijk. Evenals een goede darmgezondheid. De darmen staan zeer nauw in verbinding met de hersenen en de psychische gezondheid.

Icon pills

Suppletie

Supplementen zijn aanvullend. Maar als er voedingstekorten of andere tekorten zijn die zorgen voor cognitieve achteruitgang of psychische verstoringen kunnen ze een zeer belangrijke bijdrage leveren aan verbetering en herstel. Welke supplementen er nodig zijn wordt individueel bepaalt. Over het algemeen zijn er minder supplementen nodig naarmate het programma vordert.

Metabolisme nader uitgelegd

De hersenen zijn voor onze stofwisseling het meest veeleisende orgaan in het lichaam. Het gebruikt ongeveer 30% van alle calorieën die we tot ons nemen. Één derde wordt dus gebruikt voor cognitieve processen, onze hersenfuncties.

Het lijkt dan ook logisch dat van denken moe worden, of als we hongerig zijn we niet meer zo goed kunnen nadenken. Of dat als we stimulerende middelen gebruiken dat juist een krachtig effect heeft op ons denken.

Alcohol en drugs zorgen voor gedragsverandering.

Een bacterie of virus kan ook zorgen voor een delier (verward gedrag), evenals drugs. Ons brein wordt dus beïnvloed door wat we eten, drinken en waar we mee in aanraking komen. Dat hebben we vaak niet door totdat we klachten krijgen. Vaak hebben mensen met klachten vanuit het brein achteraf al langere tijd van andere lichamelijke klachten. Als er gedurende langere tijd stofwisselingsproblemen zijn veroorzaakt dat verstoring in de activiteit van de cellen. Onze energiefabriekjes in de cellen, mitochondriën genaamd, kunnen niet meer goed functioneren. En dat heeft ook zijn invloed op de mitochondriën in de geheugencellen. Het lichaam en de hersenen kunnen we niet los van elkaar zien. Onze hersenen worden namelijk heel goed afgeschermd omdat ze de motor zijn, de aansturing van al onze lichaamsprocessen. Maar uiteindelijk kunnen ze het niet meer compenseren en treden er verstoringen op.

Verstoringen in de mitochondriën leiden tot psychische aandoeningen, cognitieve stoornissen en dementie.

Ontregelde cellen kunnen dan;

  1. Overactief worden, wat kan leiden tot bijvoorbeeld angstsymptomen, onrust,
  2. Onderactief worden, wat leidt tot geheugenproblemen,
  3. Zich abnormaal ontwikkelen, wat leidt tot ontbrekende hersenfuncties.
  4. Cellen kunnen krimpen en afsterven (dementie)
  5. Cellen kunnen problemen hebben om zich in stand te houden, wat kan bijdragen aan over of onderactiviteit of ontbrekende hersenfuncties.

Informatie of een afspraak? Mail mij!

Druk op de button, vul je gegevens in en ik neem contact met je op.